Siirry suoraan sisältöön

Sovintola Kesälahti

Historian Havinaa

Tutustu Sovintolan taustaan


Sovintola yhdistys 2003-2021

Yhdistyksen taustaa ja perustaminen:

Kun Sovintola Yhdistys ry perustettiin 18 vuotta sitten, Sovintola oli jo täynnä toimintaa.

Kaikki alkoi ideasta. Se syttyi Joensuun yliopiston Me kehittäjät –hankkeessa, vuosina 1999-2001. Idean nimi oli Naistentalo. Seuraavaksi tarvittiin siis talo. Sovintola oli ollut poissa säännöllisestä koulukäytöstä kymmenisen vuotta ja ikään kuin odotti uutta elämänvaihetta. Kesälahden Kulttuuriseura oli jo saanut Kulttuurikammarinsa. Kotiteollisuusneuvonta-asema ja painotekstiilituotteita valmistava Kitikati toimivat talon vanhassa päässä. Mannerheimin lastensuojeluliitolla oli oma huoneisto, jossa toimi perhekahvila ja päiväkerho. SPR:llä oli myös yläkerrassa tila, ja talvisin judokat harrastivat omaa lajiaan yhdessä luokkahuoneessa. Lisäksi talossa oli kolme asuntoa.

Me kehittäjät –hankkeen tarkoituksena oli aktivoida kuntalaisia tekemään itse. Peruskivenä Sovintolan toiminnalle oli Katri Tirkkosen yritys Kitikati, jonka suojissa alkoi toimia paikallisten käsityöläisten myymälä Kitikatin Porstua syksyllä 2000.

Sovintolan väen kouluttamista, ideointia ja mm. osuuskuntamuotoisen toiminnan suunnittelua varten aloitettiin EU-rahoitteinen hanke kesällä 2002. Tuolloin Sovintolassa toimivat edellisten lisäksi Maija Aistrichin puoti Wanha Maija ja kesäisin kunnan matkailuinfo. Sovinnonsillalla alettiin pyörittää kirpputoreja ja suoramyyntiä. Ilman hoitajaa jääneen 95-vuotiaan puutarhan kunnostaminen otettiin sydämen asiaksi. Kitikati laajensi lakkautetun kotiteollisuusneuvonta-aseman tiloihin ja sen myötä, nyt Korento-nimen saanut käsityöpuoti sai oman paikkansa kahvila Sävelen yhteyteen.

Kun osuuskuntaidea ei ottanut tarpeeksi tulta, päädyttiin Sovintola-yhdistyksen perustamiseen 7.5.2003.

Yhdistyksen toiminnasta 2003-2021

Sovintola yhdistyksen toiminnan osa-alueita ovat Kirjakammari, kahvila, Käsityöpuoti Korento, matkailuinfo, puutarha, suoramyynti ja majoitus (alkaen 2016).

Nykyisin talon ja  puutarhan omistaa Kiteen kaupunki. Rakennus on vanhimmilta osiltaan pysynyt pystyssä 125 vuotta. Se kestää kyllä, kun pidetään kunnossa sillä ”huonoja kirvesmiehiä, nikkareita ja uunintekijöitä” ei kuntakokouksen päätöksen mukaan saanut laisinkaan ottaa tälle työmaalle, ja ”rakennusmestarin erityisenä velvollisuutena, varsinkin päärakennuksen suhteen oli tarkasti valvoa sen yli, ettei mitään työtä saa tehdä hutiloimalla, vaan että kaikki tehdään tarkasti ja säännöllisesti”.

 Sovintola –yhdistyksen tahto on säilyttää tämä talo elävänä, ja sekä käden että hengen taidoin pitää se  hohtavana Kiteen helmenä.

Kirjakammari

Kirjakammari-idean äiti on Anneli Tuhkanen. Hän sai sinnikkyydellään lopulta muutkin innostumaan ja ensimmäinen ” kirjahylly” pystytettiin nykyisen matkailuinfon yhteyteen 2005.

dav
Sininen Kahvila

Sininen Kahvila

Kahvilan ensimmäinen kesä oli jo vuotta ennen yhdistyksen perustamista. Kahvilaa hoidetaan talviaikaan talkoovoimin, kesäajan kahvilassa on ollut yrittäjä tai yhdistys on palkannut kahvilatyöntekijän.

Käsityöpuoti Korento

Käsityöpuoti Korento etsi pitkään paikkaansa talossa. Nykyinen paikka kahvilan yhteydessä on erinomainen asiakkaiden saavuttamisen kannalta. Käsityöpuotia hoidetaan pääosin talkoovoimin.

Matkailuinfo

Kunnan matkailuinfo asettui Sovintolaan 2002 ja sen ”kesänuoret” ovat olleet suureksi avuksi myös yhdistykselle. Korennon kesäaukiolo kuutena päivänä viikossa ei olisi onnistunut talkootyönä.

Puutarha

Sovintolan puutarha on yhtä vanha kuin itsenäinen Suomi. Aluksi se toimi opetuspuutarhana ja opettajien kasvimaana. Kukoistukseensa se puhkesi opettaja Kerttu Kuhan ansiosta, hänet palkittiin uurastuksestaan Vuoden Kulttuurihenkilö –tittelillä 1992. Hänen pois muuttonsa jälkeen Sovintola-yhdistys Anneli Tuhkasen johdolla otti puutarhan hoitaakseen. Kansainvälinen työleiri teki paljon hyvää työtä kesällä 2003.

dav
Suoramyyntiä

Sovinnonsilta

Sovinnonsillalla on kokeiltu erilaisia vaihtoehtoja kuten ohjelmallista iltatoria mutta lopulta päädyttiin lauantaiaamun suoramyyntitoriin. Torimyynti kiinnosti alussa useampiakin myyjiä, nykyisin se on yksi Sovintola-yhdistyksen palveluista, jota muutamat jauhopeukalot hoitavat vuorotellen. Kirpputoreja ja erilaisia esittelyjä on järjestetty sillalla pääasiassa kesäisin.

Previous
Next